Grillin puhdistus

Kuinka hoitaa grilliä oikein?

Miten suorittaa puhdistus oikein? Entä mitä kannattaa ottaa huomioon?

kaasugrillit
Grillin puhdistus

Puhdistus ja hoito yleensä…

Annan hyvät ja käytännölliset neuvot kuinka puhdistus ja hoito käy asianmukaisesti. Saat sekä uuden grillin käytön aloitukseen selkeitä vinkkejä kuin myös vanhemman grillin avuksi neuvoja.

Ihan alkuun perus asia, grilli kannattaa puhdistaa aina heti ruoanlaiton jälkeen, tällöin varmistat että rasva ja muu lika eivät pääse pinttymään. Ritilät ja parilat pitää puhdistaa heti lopetettua eli kuumina.

kaasugrillit
Grillin puhdistus

 

Säilytyksen jälkeen

Pitkän säilytys ja varastointi kauden jälkeen kannaattaa grilli puhdistaa ja hoitaa kunnolla.

 • Ensimmäinen erittäin tärkeä asia on katsoa missä kunnossa on kaasuletku! (murtumia?, halkeamia?)
 • Toiseksi tarkasta paineensäädin! Nämä kaksi osaa kannattaa vaihtaa samanaikaisesti. (Noin 2-4 vuoden välein suositeltu vaihto)

Tämän jälkee silmäilee grillin ulkopinnat läpi ja puhdistaa pois kaikki suurimmat rasva ja lika pinttymät, ulkopinnoilta lian voi pestä ihan vaikka fairy pesuvedellä. Sitten sisäpuolelle sama juttu, pese grillinpuhdistusaineella ja harjaa suurimmat liat pois grillin pinnoilta, ritilöiltä ja pariloilta. Kun nämä on tehty laita grilli päälle ja polta n.10-15min lähes täydellä teholla että rasva jäämät palavat pois. Jos pariloille tai ritilöille on tämän jälkeen jäänyt karstaa harjaa ne pois ruostumattomasta teräksestä tai messingistä valmistetuilla grilliharjoilla. Tämä pitää nimenomaan tehdä kun ritilät ja parilat ovat kuumat. (Ole varovainen). Rasvapeltiä ei kannata myöskään unohtaa. Kun tämä on tehty sinun pitää öljytä ritilät ja parilat, tähän voit käyttää ihan vaikka rypsiöljyä (ei oliiviöljyä). Sitten ei muutakun grillaamaan! Nämä puhdistus vaiheet on syytä toistaa muutaman kerran grillikaudessa.

Grillin puhdistus
Grillin puhdistus

Todennäköisesti tälläisessä grillissä tehty eväs ei maistuisi.

 

Verkkokauppaan!

Parilat ja ritilät

Niinkun sanottu pariloille ja ritilöille suositellaan joka grillauksen jälkeen puhdistus nimenomaan kuumana ja tämän jälkeen heti öljyt päälle kun parila on puhdas. Myös parilalle kannattaa tehdä rasvanpoltto välillä ja heti öljytä tämän jälkeen. Parila pitää nimenomaan jättää öljyiseksi tämä estää parilan ruostumisen ja pitää parilan käyttövalmiina. Jos grilli on hirveän rasvainen on riskinä että rasva ja muu lika syttyy palamaan ja aiheuttaa tulipalo vaaran. Valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjalla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Kertaus:

 1. Puhdista lika kuumana/Messinkiharja tai sieni
 2. Tee rasvanpoltto
 3. Öljyä/Pidä oljy päällä kun säilytät parilaa.

Tsekkaa kuumimmat parilat!


Verkkokauppaan!

 

Polttimet

Polttimet ovat kuluvia osia joten niitä joutuu välillä vaihtamaan. Polttimia kannattaa vaihtaa jos yhtää näyttää tai tuntuu ettei grilli lämpene kunnolla tai ruoka ei halua kypsyä. Polttimet ovat varaosina kohtuullisen edullisia joten mielummin vaihtaa polttimet kun lähtee tämän takia hankkimaan kokonaan uutta kaasugrilliä. Jos yhtää viitseliäisyyttä löytyy voi polttimien paikkoja vaihdella keskenään näin polttimet kuluvat tasaisesti (Ei välttämättä pakollista). Sekä kannattaa yrittää parhaansa mukaan varjella polttimia turhalta marinadi ja rasva valumisilta, polttimet tukkeutuvat eivätkä anna kunnon liekkiä tämän jälkeen. Jos liekki palaa kellertävänä etkä saa sitä sinertäväksi on poltin todennäköisesti likainen/vaihtoa vailla. Voit kokeilla harjata varovasti polttimia. En suosittele turhien marinadien käyttöä ylipäätään grillauksessa.

Kertaus:

 1. Harjaa polttimet
 2. Lämmitä grilliä kunnolla / Seuraa lämpenemistä
 3. Onko liekki kellertävä vai sinertävä
 4. Vaihda tarvittaessa
Grillin polttimet
Polttimet

Uusi grilli

Kun olet hankkinut uuden grillin yleensä joudut kasaamaan tämän, grillit harvoin tulee valmiiksi kasattuina. Mutta kasaamisen yhteydessä kannattaa yrittää katsella jos grillissä näkyy tehdas rasvoja tai muita kemikaali jäämiä, jos näin on putsaa suurimmat pois. Varsinkin uudet ritilät, parilat ja muut grillaukseen tarkoitetut varusteet kannattaa pestä ensin ja sitten vasta ottaa käyttöön. Tämän jälkeen parilat ja ritilät edelleen ensin poltto ja sitten öljyt päälle ja menoksi.

Täältä löydät uudet kaasugrillit ja täältä sähkögrillit!

Suojapeitteet

Grillin suojapeitettä kannattaa käyttää aina kun grilliä ei käytetä. Peite luonollisesti suojaa vesisateelta, pölyltä ja muulta irto roskalta. Peitteitä voit katsoa täältä!

Verkkokauppaan!

 

Sähkögrilli

Sähkögrillille voi suorittaa kutakuinkin saman ohjeen mukaan putsauksen ja huolenpidon. Ainoa mitä sähkögrillissä kannattaa ottaa huomioon on katsoa sähköjohto että se näyttää ehjältä ja turvalliselta. Sähköjohdot kannattaa aina keriä käytön jälkeen pois ja säilyttää kuivassa ja lämpöisessä grillin kanssa. Muuten kaikille ritilöille ja pariloille samat toimenpiteet mitä olen edellä maininnut.

Kertaus:

  1. Tarkasta sähköjohdon kunto
  2. Keri johdot pois käytön jälkeen
  3. Säilytä grilli ja johdot kuivassa ja lämpöisessä

 

Verkkokauppaan!